3D metaalprinten | 5 min Leestijd

3D metaalprinten voor functionele prototypes

Dennie Rijk
16-12-19

Om een prototype functioneel te maken, moet het voldoen aan specifieke vereisten - waaronder hoge stijfheid, hoge sterkte en hittebestendigheid - waarvoor metalen onderdelen nodig zijn. Het bewerken van een metalen prototype is echter tijdrovend, vooral bij het uitvoeren van meerdere iteraties, en het kan moeilijk zijn om een complexe geometrie te bereiken.

In-house 3D metaalprinten maakt een snelle iteratie van functionele prototypen mogelijk zonder de noodzaak van een speciale operator of apparatuur van derden. Daarnaast heeft de complexiteit van het ontwerp geen invloed op de productiekosten of tijd.

Toepassing: statische mixer

Een statische mixer is met precisie ontworpen voor het effectief en continu mengen van vloeibare materialen met behulp van stroomrichtende schoepen. In onderstaande video wordt dit zichtbaar gemaakt.

HubSpot Video

 

Prototyping is van cruciaal belang omdat de uiteindelijke eigenschappen van de gemengde vloeistof direct zijn gekoppeld aan het ontwerp, maar de complexe geometrie maakt het moeilijk en kostbaar om te bewerken. 

Deze statische mixer is geprint met Desktop Metal Studio System. Vergeleken met conventionele machines, levert het een kostenbesparing van 92% op en een vermindering van de doorlooptijd met 70%.

Soortgelijke toepassingen zien we bij ondermeer olieraffinaderijen, polymeerproductie en afvalwaterzuivering. Voor deze toepassingen moet het onderdeel van metaal zijn vanwege de vereiste chemische weerstand en sterkte.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Desktop Metal Studio System

Studio System van Desktop Metal hanteert het meest gebruikte 3D-printproces (Fused Filament Fabrication) om metalen onderdelen van hoge kwaliteit te produceren. In tegenstelling tot 3D laser metaalprinters die selectief metaalpoeder smelten, extrudeert de Studio printer gebonden metalen staven op vergelijkbare wijze als een Fused Deposition Modeling (FDM) printer. Dit garandeert een veilig printproces zonder ingrijpende veiligheidseisen.

Na het printen wordt het bindmiddel verwijderd in de debinder en vervolgens gesinterd in de oven waardoor de metaaldeeltjes samensmelten. Het ondersteuningsmateriaal valt uiteen tijdens het sinteren, waarna de ondersteuning gemakkelijk met de hand verwijderd kan worden.

Alternatieve productiemethoden, zoals Powder Bed Fusion (PBF), zijn duurder vanwege kostbare hardware en materialen. Ze vereisen ook verschillende extra bewerkingen die de arbeidskosten en doorlooptijd verhogen. Zelfs voor fabrikanten die PBF-machines in huis hebben, is het gebruik ervan te duur en te tijdrovend om een haalbare oplossing te zijn voor het produceren van onderdelen in lage volumes.

HubSpot Video

 

Desktop Metal Studio System is een totaaloplossing om makkelijk, kantoorvriendelijk en betaalbaar metalen onderdelen te printen.

Toepassing in de Benelux

Layertec heeft de eerste Studio System in de Benelux geleverd bij haar klant AWL-Techniek. AWL-Techniek gebruikt de 3D printer als ondersteuning van de R&D-afdeling, maar ook voor de machines die voor klanten worden gebouwd. Ze zien grote kansen in toepassingen zoals robotgrijpers en las-opspanmiddelen.

Meer weten over de mogelijkheden van 3D metaalprinten voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk

Ook interessant voor u