3D metaalprinten, Desktop Metal | 5 min Leestijd

8 voordelen van 3D printen met binder jetting

Dennie Rijk
02-05-22

Additive Manufacturing is een hot topic voor veel productiebedrijven. Maar wat maakt 3D printen met de binder jetting-techniek speciaal? We hebben het gevraagd aan Desktop Metal-klant Wall Colmonoy. In deze blog lees je wat zij de 8 belangrijkste voordelen van binder jetting vinden.

1. Hoge snelheid

Met de high-speed, single-pass printtechnologie kan Wall Colmonoy op hoge snelheid hoogwaardige metalen onderdelen produceren. Concreet hebben we het dan over honderden metalen onderdelen per dag. Dit in tegenstelling tot gieten, waarbij het een aantal weken kan duren voordat een onderdeel kan worden geproduceerd. De onderstaande bouwsimulatie voor een pomponderdeel toont hoe honderden onderdelen snel in één batch kunnen worden geprint.

Hoge snelheid binder jetting

 

2. Ongeëvenaarde printkwaliteit

Het Desktop Metal Shop System produceert hoge-resolutie onderdelen met ongelooflijk fijne details. Uit de sinteroven komen onderdelen met een oppervlakteruwheid van slechts 4µm Ra. En met nabewerking zijn ruwheden onder 0,1µm Ra mogelijk. Deze componenten zijn massief en hebben een hoge dichtheid waardoor debinding of infill overbodig wordt. Klanten zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid om onderdelen te produceren die weinig of geen nabewerkingen vereisen. Dit levert grote tijdwinst en kostenbesparingen op, wat produceren met dit binder jetting systeem met de huidige onzekerheden in de toeleveringsketen nóg aantrekkelijker maakt.

Ongeevenaarde printkwaliteit binder jetting

3. Hoge resolutie

Het Desktop Metal binder jet-systeem levert hoge resolutie prints. Met 1600×1600 DPI native, en meer dan 670M drops per seconde, biedt Wall Colmonoy high speed 3D printen met een hoge resolutie voor haar klanten.

Hoge resolutie binder jetting

 

4. Flexibele productie

Wall Colmonoy kan op kosteneffectieve wijze kleine series van complexe onderdelen 3D printen door het elimineren van tooling. Ze produceren dagelijks honderden near-net-shape onderdelen met aanzienlijk lagere arbeidskosten en meer geometrische flexibiliteit. Hierdoor kunnen ze snel reageren op de behoefte aan variaties en verbeteringen.

Flexibele productie binder jetting

 

Meer weten?

Bekijk alle informatie over het Shop System

Naar de productpagina

5. Minder stappen

Onderdelen waarvoor vroeger meerdere stappen nodig waren, kunnen nu in één stap worden geproduceerd, waardoor de kosten van complexe assemblage worden bespaard.

Een goed voorbeeld is de productie van onderstaande messen voor aseptische verpakking. Met traditionele methoden zoals verloren was gieten en machinale bewerking zouden het blad en de houder als afzonderlijke stukken worden vervaardigd - een proces dat wel 40 afzonderlijke stappen vereist - voordat ze tot één geheel worden samengevoegd. Met het Desktop Metal Shop System kan Wall Colmonoy het blad met behulp van binder jetting printen als één enkelstuks onderdeel. Dit reduceert het aantal productiestappen tot minder dan 10, waardoor de doorlooptijd aanzienlijk wordt verkort en de kosten van de onderdelen tot de helft worden teruggebracht.

Minder stappen binder jetting

 

6. Minder afval

Wall Colmonoy heeft een betere ecologische voetafdruk door alleen datgene te gebruiken wat nodig is voor het uiteindelijke onderdeel. Binder jet-onderdelen produceren geen afval, omdat overgebleven poeder wordt hergebruikt.

Minder afval binder jetting

 

7. Ontwerpvrijheid

Je kunt gebruik maken van inwendige kanalen, dunne wanden, overhang, niet-ondersteunde armen en gebogen oppervlakken. Oftewel, de optimale ontwerpvrijheid die Additive Manufacturing biedt.


Het onderstaande mondstuk, gemaakt voor gebruik in het eigen verstuivingsproces van Wall Colmonoy, is voorzien van interne kanalen om de snelheid van het gas te verhogen. Dit onderdeel is niet alleen ontworpen om de kans op satellietdeeltjes bij de verstuiving van inert gas te verminderen, maar maakt het ook mogelijk om supersonische snelheden te genereren met inert gas uit subsonische toevoer.

Ontwerpvrijheid binder jetting

8. Kleinere voorraad

In plaats van een enorme voorraad van duizenden producten aan te houden, print je nu wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt. Dankzij de reactiesnelheid van het binderjet-systeem kun je een onderdeel binnen enkele dagen printen.

Kleinere voorraad binder jetting

 

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Ook interessant voor u