Nieuw metaal printmateriaal: Desktop Metal lanceert 316L RVS!

Voor extreme temperaturen, zeer corrosieve omgevingen en maritieme omgevingen

Het materiaal 316L is een molybdeen houdend, volledig austenitisch roestvrij staal. Het staat bekend om zijn uitstekende corrosiebestendigheid, bijvoorbeeld de weerstand tegen putcorrosie en mechanische eigenschappen bij zowel hoge als lage temperaturen. 

Het 316L materiaal wordt in een groot aantal verschillende toepassingen gebruikt, waaronder:

  • Chemische en petrochemische verwerking
  • Voedselverwerking
  • Lab uitrusting
  • Medische apparaten
  • Maritiem
  • Sieraden
  • Stroomopwekking
  • Aardolieraffinage
  • Water behandeling
  • Productie van pulp en papier
  • Verbrandingsbrandstofmondstuk voor zee tankschepen

BMD™ + 316L

De mogelijkheid om 316L te gebruiken in combinatie met de 3D-printtechniek op het Studio System (Bound Metal Deposition ™ of BMD ™) maakt het eenvoudig voor ontwerpers en ingenieurs om 316L-onderdelen on-demand in hun kantoor of lab te 3D printen. Teams kunnen snel reageren op prototypedelen en objecten met een complexe geometrie realiseren die met traditionele productiemethoden niet mogelijk zijn. Deze nieuwe mogelijkheden, evenals een kosteneffectieve oplossing voor het 3D metaalprinten van onderdelen met een laag volume (denk aan speciale of reserve onderdelen), zijn vooral belangrijk voor toepassingen waarvoor het materiaal 316L nodig is. Een aantal toepassingsvoorbeelden:

Voorbeeld #1

Brandstofnozzle van John Zink Hamworthy Combustion®

De UHT-verstuiver, vervaardigd door John Zink Hamworthy Combustion®, is een verstuiver voor stookolie voor gebruik met verstuivingsmedia zoals stoom of lucht. Het wordt meestal geïnstalleerd in een HXG-scheepsbrander die wordt gebruikt op stoomaandrijvingsketels op LNG-tankers. Het doel van de verstuiver is het verbeteren van de prestaties van de lage belasting van de brander, waardoor de brander op een lager brandstofgebruik kan werken, waardoor operationele kosten worden bespaard wanneer het schip in de haven manoeuvreert. 316L RVS is een belangrijk materiaal voor het onderdeel vanwege de uitstekende mechanische eigenschappen bij hoge temperaturen. Geprint met het Studio System kan de verstuiver radicaal opnieuw worden ontworpen om op een brandstofefficiëntere wijze te functioneren dan dat het geproduceerd door middel van traditionele technieken.

Waarom het materiaal 316L voor deze toepassing? Door zijn uitstekende corrosiebestendigheid en mechanische eigenschappen bij hoge temperaturen, zoals die van een verbrandingskamer, is 316L het meest wenselijke materiaal voor het brandstofmondstuk.

Voorbeeld #2

Spalk voor medisch gebruik

Een veelgebruikt medisch hulpmiddel zijn ringspalken en deze zijn ontworpen om het bewegingsbereik van gewonde ledematen te immobiliseren of te beperken. Ringspalken worden meestal spuit gegoten in kunststof en in standaardmaten. Het nadeel is dat deze onderdelen vaak breken na een relatief korte levensduur. Vanwege traditionele productiemethoden kunnen vingerspalken niet worden aangepast om de pasvorm van de patiënt te verbeteren. Door middel van 3D-printing in 316L kunnen ringspalken naar wens op maat worden geprint tot de gewenste grootte, met het extra voordeel van een esthetische afwerking en een verhoogde duurzaamheid.