Desktop Metal komt met koper voor Studio Systemâ„¢

Het 3D printen van puur koper. Het kan sinds kort met het gebruiksvriendelijke Studio System™ van Desktop Metal. En dat is goed nieuws. 3D geprinte onderdelen in koper geleiden op de meest optimale manier warmte en elektriciteit. Ideaal voor veel industriële toepassingen, zoals warmtewisselaars, lasapparatuur, elektrische motor- en generator componenten, spanningsrails en spoelen.

In deze blog maak je kort kennis met 3D printen van koper (Cu) op Studio System™ en de voordelen hiervan. Ook zie je een aantal industriële toepassingen die 3D geprint zijn met koper en waarbij hoge geleidbaarheid van warmte en/of elektriciteit een belangrijke rol speelt.

Waarom koper printen met Studio System™?

De Studio System printer™ met innovatieve Bound Metal Deposition™ techniek (BMD™), kan nu ook onderdelen printen van puur koper. Een van de best geleidende materialen voor industriële onderdelen. De IACS-waarde van het koper voor de Studio System printer™ is maar liefst 85,2%. IACS is de International Annealed Copper Standard. Hiermee wordt de Cu-geleidbaarheid gemeten. Omdat deze zo hoog is, is het vermogen om warmte door te geven ook vrij hoog.

Wat zijn de voordelen van het 3D printen van puur koper?

Snel en efficiënt maken

Het printen van onderdelen in koper is een prima alternatief voor het machinaal bewerken van koper. Koper is een lastig te bewerken materiaal omdat het snel kan buigen en vervormen (ductiliteit) en een koude bewerkbaarheid heeft. Dit leidt tot hoge gereedschapsslijtage en lage snijsnelheden. Als je deze onderdelen 3D print in koper met de BMD™ technologie, dan kun je sneller en efficiënter een breed scala aan onderdelen voor eindgebruik maken. On demand, gewoon op kantoor.

Meer vormvrijheid van ontwerpen

Studio System™ maakt ook nieuwe ontwerpen van koper mogelijk. Denk aan complexe vormen, maar ook aan de integratie van roosterstructuren of interne conforme koelkanalen in onderdelen om de warmteoverdracht te verbeteren. Conforme koelkanalen, bijvoorbeeld, hebben dezelfde contouren als het onderdeel. Hierdoor is de afvoer van warmte heel efficiënt.

Nog betere geleidbaarheid

En het puur kopermateriaal dat de Studio System printer™ gebruikt, geleidt nog beter dan gewoon koper. Hierdoor is het de beste materiaalkeuze voor het 3D printen van geleidende componenten voor industriële toepassingen, zoals warmtewisselaars die veel gebruikt worden in de olie- en gasindustrie, auto-industrie en consumentenindustrie.