3D metaalprinten, Desktop Metal, | 5 min Leestijd

Desktop Metal komt met titanium voor Studio System 2

Dennie Rijk
05-08-21

Het 3D printen van titanium. Het kan nu met het gebruiksvriendelijke Studio System™ 2. En dat is goed nieuws. 3D geprinte onderdelen in titanium hebben een bijzonder grote treksterkte, draagkracht en corrosieweerstand. Ideaal voor hoogwaardige toepassingen in industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, defensie, auto, olie en gas. En dankzij de biocompatibiliteit ook bijzonder geschikt voor medische toepassingen, zoals chirurgische apparaten en implantaten.

In deze blog maak je kort kennis met 3D printen van titanium (Ti64) op het Studio System™ 2 en de voordelen hiervan. Ook zie je een aantal toepassingen die 3D geprint zijn met titanium waarbij uitstekende mechanische eigenschappen en corrossieweerstand een belangrijke rol spelen.

 

Waarom titanium printen met Studio System™ 2?

Het Studio System™ 2 produceert Ti64 met uitzonderlijke mechanische eigenschappen. De onderdelen hebben een vloeigrens van 730 MPa, 845 MPa treksterkte en 17 procent rek. Deze eigenschappen overtreffen de ASTM F2885-17-normen voor metalen spuitgegoten chirurgische implantaten. Bekijk alle specificaties in dit document.

Desktop Metal Studio System 2 - LayertecStudio System™ 2. Links de printer, rechts de sinteroven.

Wat zijn de voordelen van het 3D printen met titanium?

Snel en efficiënt maken

Het printen van onderdelen in titanium is een prima alternatief voor het machinaal bewerken van titanium. Dankzij de innovatieve Bound Metal Deposition™ techniek (BMD™), kun je sneller en efficiënter een breed scala aan onderdelen voor preproductie en eindgebruik maken. Zonder extra tooling. On demand, gewoon op kantoor.

 

Meer vormvrijheid van ontwerpen

Studio System™ 2 maakt nieuwe ontwerpen van titanium mogelijk. Denk aan complexe vormen, interne kanalen en lichtgewicht ontwerpen. Deze zijn vaak onmogelijk om op een traditionele manier te produceren. Met 3D printen kun je echter binnen enkele dagen meerdere ontwerpvariaties maken en testen.

 

Nog sterker en lichter

Ti64 is de meest gebruikte titaniumlegering en heeft een hoge sterkte-gewichtsverhouding. Essentieel voor onderdelen die een lange levensduur vereisen, te maken hebben met extreme omstandigheden of toepassingen waarbij minder gewicht direct zorgt voor betere prestaties.

Aan de slag met titanium?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

4 toepassingen die 3D geprint zijn met titanium

3D geprinte motorsteun van titanium

Motorsteun

59% lichter maar even sterk

Deze machinebeugel is ontworpen met behulp van een gyroid-roostervulling en titanium in plaats van 17-4PH roestvrij staal. Het 3D printen van dit ontwerp vermindert het gewicht met 59% terwijl de vereiste functionele sterkte en stijfheid worden behouden.

3D geprinte telescoopring

Telescoop focusring

Kleine serie op maat en toch betaalbaar

Kleine telescoopfocusringen houden lenzen op hun plaats in een telescoop. Meerdere motoren worden gebruikt om de lenzen te positioneren en scherp te stellen. Het 3D-printen van de ringen in titanium zorgt ervoor dat alle componenten licht van gewicht zijn. Hierdoor kunnen er kleinere motoren worden gebruikt en slijtage van componenten en montagetijd worden verminderd. Meestal worden deze focusringen in kleine volumes gemaakt, wat een investering in dure gereedschappen of op maat gemaakte mallen zou vereisen. Met het Studio System 2 kun je 6 ringen printen binnen 24 uur. Oftewel, binnen enkele dagen klaar voor installatie.

3D geprinte dronekoppeling van titanium

Drone-koppeling

Printen van eindonderdelen zonder extra gereedschap

Een dronekoppeling wordt gebruikt om twee onderdelen aan elkaar te bevestigen op een droneframe. Door deze in titanium te produceren, is er sprake van een flinke gewichtsvermindering mét behoud van de sterkte van het droneframe. Hiermee wordt een oplossing geboden aan een van de grootste uitdagingen bij drones: de levensduur van de batterij. Het Studio System 2 produceert 15 tot 25 koppelingen per week. Zonder noodzaak voor gereedschap of andere bewerkingen.

3D geprinte brandstof nozzle van titanium

Brandstof nozzle

Geschikt voor extreme omstandigheden

Brandstof nozzles zijn van cruciaal belang voor veilige en betrouwbare operaties in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Ze spuiten brandstof in de motor. Het mondstuk is voorzien van interne kanalen voor het behalen van maximale prestaties. Titanium is essentieel omdat de nozzle bestand moet zijn tegen extreme temperaturen en druk maar toch licht van gewicht moet blijven. Met het Studio System 2 print je 4 verschillende versies in 24 uur. Ideaal om binnen enkele dagen meerdere ontwerpvariaties te testen.

Kortom, stuk voor stuk hoogwaardige toepassingen die uiterst functioneel zijn dankzij het 3D printen van titanium op Studio System™ 2.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Ook interessant voor u