3D metaalprinten, Desktop Metal | 5 min Leestijd

Gereedschapsvrij produceren van metalen onderdelen

Dennie Rijk
09-03-21

Complexe metalen onderdelen maken zonder tijdrovende tussenstappen. Het kan! Combineer Design for Additive Manufacturing (DfAM) met 3D metaalprinten.

In deze blog kijken we naar drie 3D geprinte onderdelen in metaal die zijn ontworpen met DfAM en vervolgens geproduceerd door een 3D printoplossing van Desktop Metal.

Voor het verkrijgen van deze bijzondere onderdelen waren hulpmiddelen als mallen voor spuitgieten of houders voor opspannen niet nodig. Bovendien hoefde er niet of nauwelijks gebruikt te worden gemaakt van gereedschap voor nabewerking.

Productieproces versnellen

3D printers kunnen complex gevormde metalen onderdelen maken die direct klaar zijn voor gebruik, zonder tussenstappen. Je versnelt zo aanzienlijk het productieproces van dit type onderdelen. Engineers kunnen bijvoorbeeld binnen een dag van ontwerp naar functioneel onderdeel gaan. Ook kunnen zij meerdere versies van een onderdeel printen en vervolgens snel het ontwerp weer aanpassen op basis van functionele testresultaten. Deze manier van werken kan er zelfs voor zorgen dat ontwerpteams binnen een week tientallen ontwerpiteraties kunnen doen om een ontwerp verder te perfectioneren.

Opschalen? Dankzij de geavanceerde binder-jetting-technologie van Desktop Metal kan er nu ook gemakkelijk worden gegaan van het printen van prototypes en kleine volumes naar het produceren van duizenden of zelfs miljoenen onderdelen.

3 onderdelen die (bijna) tooling-free gemaakt zijn

Riemschijf voor een veiligheidsgordel

Deze riemschijf, ook wel poelie genoemd, is een essentieel onderdeel van het oprolmechanisme van een autogordel.

LT_Seatbelt_Pulley
Het onderdeel heeft een ondersneden, radiale groef. Als je het niet print, dan zou je speciale sliders moeten gebruiken tijdens het pers- en sinterproces. Print het onderdeel met Shop System™ van Desktop Metal en je hebt ze niet nodig. Hierdoor wordt het maken van zo’n poelie veel minder complex en heb je ook meteen lagere productiekosten.

Afhankelijk van het model auto kunnen fabrikanten verschillende modellen van deze poelie nodig hebben. Met behulp van 3D printen is het mogelijk om gemakkelijker en sneller veel verschillende ontwerpen te produceren zonder bewerkelijke tussenstappen.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Bolvormige spuitnozzle

Dit metalen onderdeel is een op maat gemaakte spuitnozzle die wordt gebruikt bij chemische verwerking.

LT_Bulb_NozzleNormaal giet je zo’n onderdeel en moet je vervolgens nog uitgebreide machinale bewerkingen doen. Van dit onderdeel moesten per keer ongeveer 300 stuks worden geproduceerd. Daarom konden ze goed gemaakt worden met Shop System™ van Desktop Metal.

Door deze nozzles te 3D printen kon de bestelling in minder dan een week worden gerealiseerd en was er nog maar één nabewerking nodig voor draadtappen.

Afhankelijk van de chemische verwerking kunnen verschillende spuitgeometrieën nodig zijn. Met behulp van DfAM en 3D printen kun je een nozzle qua geometrie op maat aanpassen en meteen realiseren. Je maakt snel en gemakkelijk de perfecte nozzle voor elk proces.

Tandwiel

Met dit tandwiel kunnen alle zes versnellingen van een motorfiets worden geschakeld.

LT_VVT_GearDe complexe geometrie van dit onderdeel is lastig te maken met machinaal bewerken. Daarnaast zou er een dure metalen mal nodig zijn om de basisvorm te maken.

Het onderdeel kon echter op Shop System™ van Desktop Metal worden geprint zonder gebruik van gereedschap. Dit zorgde voor een snellere doorlooptijd en lagere productiekosten. Ook kon het onderdeel gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor verschillende transmissies.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Ook interessant voor u