Hoe kunnen scholen aan de slag met 3D-printing?

3D-printen heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. De ontwikkelingen in de 3D-printindustrie hebben een technologie die ooit onbetaalbaar was veel intuïtiever gemaakt voor leraren en studenten. Deze technologie heeft een groot aantal industrieën veranderd, zoals de techniek, productie, tandheelkunde, gezondheidszorg, entertainment, juwelen, audiologie en onderwijs. En nu is het tijd voor scholen om 3D-printen te omarmen, zodat de studenten van vandaag de pioniers van morgen kunnen worden. Naast het helpen bij de voorbereiding op een baan, is 3D-printen een zeer nuttig leermiddel dat de creativiteit stimuleert.

Maar hoe kunnen docenten op alle niveaus aan de slag met 3D-printen in de klas? In deze blog behandelen we waarom klaslokalen 3D-printen nodig hebben en hoe je 3D-printen in de klas kunt integreren.

Voordelen van 3D-printen in de klas

Het is belangrijk dat klaslokalen worden gemoderniseerd. Dit betekent dat leerlingen moeten worden uitgerust met basismiddelen zoals moderne laptops en audiovisuele hulpmiddelen zoals projectoren en smartboards. In plaats van technologie uit het klaslokaal te weren, moeten leerkrachten leerlingen in staat stellen te leren met deze nieuwe technologie. Zo klinken 3D-printers misschien niet fundamenteel, maar ze hebben zich bewezen als essentiële hulpmiddelen.

3D-printers hebben onlangs veel belangstelling gewekt voor onderwijsdoeleinden. Volgens een Department for Education-rapport "hebben 3D-printers een aanzienlijk potentieel als leermiddel en kunnen ze een positieve invloed hebben op de inzet en het leerproces van leerlingen".

3D-printen maakt leren actief, geeft studenten praktische ervaring en brengt hun CAD-projecten tot leven. Naast het lezen van boeken en het maken van aantekeningen bij colleges, kunnen studenten academische concepten toepassen op 3D-printen, waardoor ze de informatie beter kunnen opnemen. Dit is bijzonder nuttig voor ervaringsgerichte leerlingen. In anatomielessen kunnen studenten bijvoorbeeld botten en organen printen om het menselijk lichaam beter te begrijpen. Door 3D-printen verwerven studenten ook analytische vaardigheden - ze interpreteren de grootte, vorm, beweging en relaties tussen objecten.

Bovendien ondersteunt 3D-printen het begrip van de echte wereld. Door al doende te leren, kunnen leerlingen zien welke impact hun 3D-geprinte onderdelen in de echte wereld kunnen hebben. Leerkrachten spelen een belangrijke rol om leerlingen te helpen begrijpen welke impact 3D-printen heeft op het dagelijks leven.

3D-printen in de klas kent toepassingen die verder gaan dan alleen voor de exacte vakken (zoals wetenschap, techniek, wiskunde). 3D-printers zijn creatieve instrumenten die de verbeelding verruimen. Er zijn vrijwel geen grenzen aan wat leerlingen kunnen printen. Leerlingen zonder CAD-vaardigheden kunnen 3D-objecten maken in VR en ze vervolgens printen.