Hoe Tessy Plastics de downtime vermindert met de Fuse 1

Recent kocht Tessy Plastics een Fuse 1 Selective Laser Sintering (SLS) 3D-printer om zelf essentiële vervangingsonderdelen te kunnen printen. En om productieklare en functionele prototypes te printen die onmogelijk te printen waren met hun huidige SLA, PolyJet en FDM printers. 

Brian Anderson, Research & Development Engineer, vertelt in deze blog hoe ze hun eerste, betaalbare SLS 3D-printer hebben ingezet. Hij geeft 3 concrete praktijkvoorbeelden.

“Het eerste wat ons team deed, was proberen de Nylon onderdelen te breken. Ze zijn sterk!”

 

Inzet van 3D printers

Tessy Plastics is een fabrikant van op maat gemaakte kunststof spuitgietproducten voor de medische, diagnostische, farmaceutische en consumentenindustrie.

Het team van Tessy Plastics heeft in-house een scala aan 3D printers staan. Zo hebben ze onder meer twee Fused Deposition Modeling (FDM) printers, een Stratasys J750 Polyjet-machine en twee Formlabs stereolithografie (SLA) printers. En nu ook een Fuse 1. Meerdere afdelingen gebruiken deze printers en elke printer wordt ingezet voor specifieke behoeften. 

Onderdelen voor eindgebruik maken met een SLS 3D printer

Brian was van mening dat het hebben van een in-house SLS printer, het bedrijf een betere kans gaf om de best mogelijke oplossing te creëren voor dagelijkse problemen. Door snel een kapot onderdeel te vervangen, kan de productie op schema blijven en voldaan worden aan deadlines van de klant.

Wanneer SLS prints worden uitbesteed, heeft een team slechts één kans om te zorgen dat hun ontwerp perfect is. Omdat een ontwerp wordt gemaakt en verzonden om door een externe partner te laten printen, is er geen ruimte voor wijzigingen.

Indien een bedrijf een Fuse 1 SLS printer in-house heeft, kunnen meerdere prints worden gemaakt. Bovendien kunnen de prints indien nodig worden geoptimaliseerd met een doorlooptijd van slechts enkele dagen. Hierdoor ontstaat een beter eindproduct dan bij outsourcing mogelijk was. 

Voorbeeld: standaard katrollen

Tessy plastics_nieuw katrolsysteem“De nauwkeurigheid en duurzaamheid van de katrollen waren indrukwekkend.”

Halverwege het maken van een prototype, bracht een klant van Tessy Plastics een substantiële wijziging aan in het ontwerp van het onderdeel. Normaal zorgt dit ervoor dat er een nieuwe mal nodig is, wat de productie van het onderdeel zou hebben vertraagd. 

Tessy Plastics kon echter met de Fuse 1 een nieuw katrolsysteem printen, die tijdelijk kon worden gebruikt tot de nieuwe mal er was. Na drie weken zagen de katrollen er nog steeds uit als nieuw! 

Door snel de stand-in katrollen te printen, kon Tessy Plastics verzekeren dat de productie niet moest worden stopgezet tot de nieuwe mal er was. Hierdoor kon de klant snel het productieproces hervatten en duizenden producten produceren met de machine.

Voorbeeld: montagegereedschap

Tessy plastics_op maat gemaakte montagegereedschapCustom montagegereedschappen, geprint met de Fuse 1

Push-to-connect fittings worden gebruikt in verschillende machines. Het kan vaak moeilijk zijn om rubberen buizen in deze fittings te plaatsen én om ze te verwijderen, waardoor werknemers de onderdelen beschadigen met schroevendraaiers of met hun vingers. 

Daarom werd er een custom schroevendraaier gemaakt, die de rubberen buizen uit de pneumatische push-to-connect fittings kan verwijderen. 

De grote kracht van SLS printen ligt in de snelheid waarmee custom gereedschappen (en andere prints) kunnen worden gemaakt. In enkele dagen kon Brian het probleem identificeren, een oplossing bedenken én verschillende gereedschappen printen. 

Tessy plastics_fitting

Een voorbeeld van een pneumatische push-to-connect fitting

Het montagegereedschap maakt het makkelijker om de rubberen buizen te plaatsen en ze te verwijderen, waardoor schade aan de fittings kan worden voorkomen. Als zo’n fitting moet worden vervangen, kost dit snel € 20 à € 30. Vanwege de lage kosten om een onderdeel te produceren met de Fuse 1, is het voordeliger om custom montagegereedschappen te produceren dan om een nieuwe fitting te kopen, telkens wanneer er eentje breekt. De kostenbesparingen door minder vaak nieuwe pneumatische fittings te moeten kopen, is dus een indirecte besparing die ook aan de Fuse 1 mag worden toegeschreven.