Klantcase: EAC Metal Ornaments maakt eenvoudig luxe metalen accessoires

Dennie Rijk
12-01-22

In deze klantcase bespreken we EAC, een bedrijf dat sinds 1992 metalen accessoires maakt voor met name de schoenen- en lederwarenmarkt. De laatste jaren maken ze ook kleine accessoires voor luxe verpakkingen, badkleding en lingerie, cosmetica en meer.

Tegenwoordig is EAC méér dan een bedrijf dat enkel deze metalen sieraden produceert, ze hebben ook een ontwerpstudio waarbij ze nauw samenwerken met klanten om prototypes te ontwerpen en designs op maat te maken.

De uitdaging van EAC Metal Ornaments

Voor luxe artikelen zijn accessoires op maat essentieel. Gepersonaliseerde metalen accessoires zorgen ervoor dat een merk zich kan onderscheiden van concurrenten. Hele productlijnen kunnen zichzelf hiermee positioneren. Daarnaast stralen de metalen onderdelen ook kwaliteit en vakmanschap uit.

Er zijn echter veel uitdagingen in de manier waarop deze luxe onderdelen vervaardigd kunnen worden. Ook is het lastig om aanpassingen te maken in accessoires én deze tegelijkertijd betaalbaar te houden.

Momenteel gebruikt EAC een scala aan productiemethoden, denk aan Zamack-spuitgieten, hot stamping en chemical stamping van messing en de verloren wastechniek. Deze zijn vaak duur en nemen veel tijd in beslag. En kleine ontwerpwijzigingen vereisen de fabricage van nieuwe gereedschappen, wat voor meer kosten en vertraging in het productieproces zorgt.

De hoge gereedschapskosten maken het ook tot een uitdaging om kleine volumes te produceren, want als EAC de kosten per onderdeel laag wil houden, moeten ze duizenden stuks van een bepaald onderdeel produceren om die gereedschapskosten af te schrijven.

Door te investeren in een 3D-metaalprinter, hoopte EAC het beste van twee werelden te combineren: een systeem dat het dure en tijdrovende proces van gereedschap produceren elimineert én in staat is om onderdelen in verschillende volumes te produceren terwijl de kosten per onderdeel laag blijven. Met het Shop System™ van Desktop Metal vonden ze de metaalprinter die dit kon.


Waarom het Shop System ideaal is

Het Desktop Metal Shop System zorgt ervoor dat EAC de ontwikkelingslijnen drastisch kon verkorten: ze kunnen nu in enkele dagen een digitaal ontwerp omzetten in een accessoire, terwijl dit voorheen weken zou geduurd hebben. Het Shop System kan bovendien honderden van deze kleine accessoires metaalprinten in één print job, waardoor het bedrijf de productie van bepaalde accessoires aanzienlijk kon opvoeren.

Blog EAC metalen accessoires

Sinds de implementatie van het Desktop Metal Shop System, is de productie van onderdelen voor leerproducten gestegen van 10.000 stuks per week tot meer dan 73.000. Het bedrijf kon zo ook in een week tijd 110.600 kleine accessoires produceren, die bijvoorbeeld als tag op lingerie te vinden zijn. Dit proces zou normaal twee weken vergen.

“Het zit in het DNA van EAC om onze klanten creatief ontworpen producten aan te bieden. Met het Shop System kunnen we samenwerken met klanten en de dromen en creatiefste ideeën van onze ontwerpers werkelijkheid laten worden. Additive Manufacturing is de werkwijze van de toekomst voor metalen accessoires.”

-- Patrick Chouvet, CEO EAC Metal Ornaments

Meer weten over het Shop System?

Bekijk een video, specificaties en toepassingen!

Naar de productpagina

Het Desktop Metal Shop System hielp EAC ook met het verkorten van de tijd die ze normaal nodig hadden voor het maken en monteren van op maat gemaakte sieraden - met maar liefst 250 uur! Het bedrijf kan nu 17.600 stuks per week produceren, zonder dat er montage nodig is. En omdat het Shop System ook veel complexere geometrieën mogelijk maakt dan traditionele productiemethoden, kan EAC nauw samenwerken met klanten om opvallende accessoires te ontwerpen, die hun merk onderscheiden van concurrenten.

Deze manier van Additive Manufacturing (zonder tooling) verlaagt niet alleen de kosten bij het maken van complexe onderdelen, maar maakt het EAC ook makkelijker om zich aan te passen aan de eisen van klanten - die vaak elk seizoen veranderen. Ontwerpen kunnen snel worden aangepast en ook nieuwe accessoires kunnen worden ontworpen én direct naar de printer gestuurd.

Wat ook handig is: het Shop System ondersteunt prints vanuit het poederbed, dus er hoeft geen tijd en mankracht worden besteed aan het ontwerpen van supportstructuren, wat de kosten per onderdeel nog verder vermindert.

Blog EAC build box metal ornaments

Voorbeeld: een 16L Shop System Build Box, gevuld met metalen accessoires

Waarom EAC koos voor Desktop Metal

Voor EAC betekende de binder-jetting technologie van het Shop System een ommekeer in de manier waarop ze dachten over Additive Manufacturing.

Het bedrijf gebruikte eerst waxprinters om mallen te maken voor verloren wasgieten en resin printers om onderdelen te printen die kunnen worden gemetalliseerd voor prototypes. Het Shop System was de eerste Additive Manufacturing oplossing die het bedrijf de kans bood om accessoires voor klanten te printen op industriële schaal. Naast de snelheid en het volume die de Desktop Metal Shop System printer bood, koos EAC deze printer ook vanwege het vermogen om zeer complexe onderdelen te printen - met een veel betere oppervlakteafwerking dan lasergebaseerde systemen. Dit maakt de printer ideaal voor metalen accessoires.

Voorbeelden van producten

Metalen hardware zoals clips, drukknopen, haken en versieringen kunnen worden beschouwd als ‘ondergeschikt’ aan het algehele ontwerp van veel producten, maar deze kleine metalen accessoires zijn vaak erg belangrijk voor de branding.

Voor veel merken zijn deze metalen accessoires immers een belangrijk detail van het ontwerp, waardoor ze een toegevoegde waarde genereren. Terwijl goederen van een mindere kwaliteit vaak afhankelijk zijn van basic metalen accessoires vanwege het budget, kiezen luxemerken voor aangepaste ontwerpen om waarde en exclusiviteit te signaleren.

Het Desktop Metal Shop System maakt het makkelijk om vloeiende organische vormen te printen, of om prints met interne holtes en nauwkeurig verweven delen te maken, die anders moeilijk - of praktisch onmogelijk - te produceren zouden zijn. Hieronder staan 3 voorbeelden.Blog EAC voorbeelden metalen accessoires

Deze accessoires zouden door hun delicate, gebogen vorm te duur zijn om te produceren via traditionele machinale bewerking. Investeringsgieten zou mogelijk zijn, maar hiervoor zou er weken werk zijn aan het creëren van tooling en complexe waspatronen. Dit is niet rendabel. Met het Shop System kan EAC echter honderden van deze kleine accessoires per print maken.

Op maat gemaakte metalen versieringen kunnen ook worden gebruikt om de verpakking van consumentengoederen en cosmetische producten mooier te maken, door unieke ontwerpkenmerken te gebruiken die kwaliteit en prestige uitstralen. Onderstaand ornament heeft een bal, die ingekapseld is in het midden van een buitenste behuizing. Zo’n ontwerp is onmogelijk te produceren met traditionele productiemethoden, maar met het Shop System is dit zo gebeurd.Blog EAC voorbeeld metalen accessoireHet Desktop Metal Shop System opent ook de deur naar nóg meer creativiteit bij het ontwerpen van sieraden, zoals oorbellen. Hoewel oorbellen al bijna 5.000 jaar worden gemaakt en gedragen, hebben de verschillende productiemethoden een aanzienlijk invloed gehad op de soorten ontwerpen.

Dit is ook het geval met Additive Manufacturing. De onderstaande twee oorbellenontwerpen van EAC hebben interne holtes die door het onderdeel worden omsloten. Om deze ontwerpen via traditionele fabricagemethoden te produceren, zouden de draden nauwkeurig moeten worden gemaakt, voordat ze aan de uiteinden worden bevestigd. Dit proces zou te traag en duur zijn voor EAC en hun klanten. Omdat het Shop System print op een poederbed, worden deze interne holtes tijdens het hele printproces ondersteund. Zo kunnen ze makkelijk worden vervaardigd.

Blog EAC oorbellen voorbeeld

Blog EAC oorbellen voorbeeld 2
Ervaringen met het printen met het Shop System

Voor EAC was de keuze voor het Shop System een echt succes. Met behulp van deze metaalprinter, kunnen EAC’s designers op maat gemaakte metalen ornamenten produceren, vol bijzondere geometrieën.

De snelheid van het systeem, gecombineerd met het feit dat er geen gereedschap nodig is en het vermogen van de printer om honderden onderdelen in één keer te kunnen printen, hebben ervoor gezorgd dat EAC hun rol als leider op de markt voor luxe artikelen in Frankrijk kon verstevigen.

Naast het feit dat EAC’s klanten nu veel creatievere metalen accessoires kunnen laten ontwerpen, zorgt het werken met de metaalprinter er ook voor dat het bedrijf minder afval produceert. Dit resulteert in een groenere productieomgeving en draagt bij aan de reputatie van het bedrijf als leider in innovatieve productieoplossingen.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Ook interessant voor u