3D metaalprinten, Desktop Metal, DfAM | 5 min Leestijd

Klantcase: Ecrimesa maakt nu sneller en goedkoper mallen

Dennie Rijk
27-09-21

In deze blog vertellen we het verhaal van Ecrimesa Group. Dit Noord-Spaanse bedrijf produceert meer dan 9000 stalen en aluminium onderdelen voor klanten in allerlei sectoren, zoals de auto-, ruimtevaart- en textielindustrie. Ze produceren deze onderdelen met allerlei geavanceerde technologieën, zoals investment casting, MIM (metal injection molding), machining en Additive Manufacturing. Ecrimesa Group is ook het eerste bedrijf wereldwijd dat het MIM-proces heeft geoptimaliseerd zodat de producten worden gemaakt in een oven met katalytische debinding. 

De uitdaging van Ecrimesa Group

Elk jaar produceren MIM-leveranciers over de hele wereld miljarden metalen onderdelen voor een lange lijst van industrieën, van autosector tot de ruimtevaart en bijna alles daartussenin.

Hoewel elke fabrikant van dit soort onderdelen met unieke uitdagingen wordt geconfronteerd, zijn er ook algemene uitdagingen die alle fabrikanten hebben. Denk aan hoe je bespaart op kosten, hoe je productieruns versnelt en hoe je productielijnen snel aanpast om de downtime te minimaliseren. 

Deze uitdagingen kent de Ecrimesa Group maar al te goed. Met een catalogus van meer dan 9000 unieke onderdelen, is het belangrijk dat het bedrijf een scala aan productie tools heeft om deze onderdelen te maken. Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijf snel nieuwe mallen kan maken voor het spuitgieten van metalen onderdelen (metal injection molds) naar wens van de klant.

Zo'n metal injection mold kost normaalgesproken duizenden euro's om te produceren en het hele proces duurt acht tot twaalf weken. 

Deze hoge kosten en lange doorlooptijden maken het erg moeilijk om onderdelen snel te produceren, omdat de klant het onderdeel pas krijgt als de mal is gemaakt nadat er tijd en geld werd geïnvesteerd.

Om zo’n mal sneller te kunnen produceren, koos Ecrimesa voor de nieuwste manufacturing technologie op de markt: het Desktop Metal Studio System. 

Waarom het Studio System meteen een hit was

De investering van Ecrimesa in het Studio System wierp vrijwel onmiddellijk vruchten af. Met het Studio Systeem kon Ecrimesa mallen printen met vergelijkbare materiaaleigenschappen en oppervlakte-afwerkingen als prototypes die worden gemaakt met MIM. De prints van het Studio System maken zelfs gebruik van dezelfde poeders. 

In plaats van het materiaal te injecteren zoals bij MIM wordt gedaan, wordt het materiaal in de 3D printer laag voor laag geprint. De technici van Ecrimesa uploaden simpelweg het CAD-bestand en binnen een paar uur is het onderdeel klaar om geprint te worden. 

Dankzij het vermogen om snel onderdelen te produceren, konden de bedrijfsingenieurs een grote verscheidenheid aan prototypes voor zowel nieuwe als bestaande klanten creëren. Ecrimesa gebruikt het systeem ook om delen van prototypes te ontwikkelen die worden gebruikt in sintering tests voor klanten in verschillende industrieën. 

Waarom Ecrimesa Group koos voor Desktop Metal

Voordat ze investeerden in het Studio System, werden er verschillende andere 3D printtechnologieën verkend. Er werd zelfs geïnvesteerd in een wax printsysteem om patronen te creëren voor investeringsgieten. En alhoewel dit systeem kon aantonen hoe 3D-printen een aanvulling zou kunnen zijn op de bestaande productiemethoden van het bedrijf, was het beperkt tot het maken van patronen die later nog steeds Metal Injection Molding nodig hadden. 

Om een betere oplossing te vinden, verkende Ecrimesa Group 3D-metaalprinten en benchmarkten zij de kwaliteit van verschillende onderdelen, die zij lieten printen door verschillende bedrijven en met verschillende printbenaderingen.

Uiteindelijk kwam Desktop Metal Studio System als beste uit de bus, omdat de onderdelen die met dit systeem geprint waren een superieure dichtheid en minimale vervorming na het sinteren hadden.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Fabricage en vergelijking van onderdelen

Tijdens het traditionele productieproces zouden de MIM-prototypes over het algemeen worden geproduceerd via machinale bewerking. Dit is een duur proces door de fijne details en geometrieën die gebruikelijk zijn in MIM.

Met 3D printen zijn snelle aanpassingen mogelijk, waardoor er meer functionele tests worden uitgevoerd op de prototypes. 3D printen zorgt er zo voor dat er betere onderdelen worden geproduceerd vergeleken met traditionele methodes.

CAME_MIM_BMD_01web2104401_ThumbSafetyBarrel_01web2

 AxeSupport_MIM_BMD_01web2104400_ThumbSafety_Right_01web2

De bovenstaande prototypes werden gemaakt om klanten prototypes te laten testen en goedkeuren, voordat er werd geïnvesteerd in tooling. Met het Studio System maakte Ecrimesa Group een breed scala aan prototypes met veel verschillende geometrieën, van cilinders tot open ringen en gekartelde oppervlakken.

Omdat er voor het produceren van prototypes met het Studio System geen tooling nodig is, kunnen prototypes sneller en goedkoper worden geprint.

Deze onderdelen werden geprint met 4140 chromoly staal, dat erg sterk is en bestand is tegen slijtage en stoten. 

SpeedChute_01web2

_D9A6138web2

Beide onderdelen, een handgreep voor consumentenproducten (boven) en een testonderdeel voor de defensie-industrie (onder), werden gedrukt om klanten verschillende onderdelen te laten testen en verfijnen voordat ze in productie gingen. Dit resulteerde in beter presterende onderdelen. Deze onderdelen werden geprint met 17-4PH roestvrij staal, wat voor duurzame en sterke onderdelen zorgt.

Ervaringen met het printen met het Studio System

Bij Ecrimesa was de impact van het Studio System onmiddellijk merkbaar. De Desktop Metal printer stelde hen in staat om een digitaal ontwerp binnen enkele dagen om te vormen in een metalen onderdeel. Hierdoor konden de klanten van Ecrimesa hun productontwikkeling aanzienlijk verkorten

Ter vergelijking: met traditionele productiemethoden kost de fabricage van tooling enkele weken, en ingewikkelde specificaties zorgen voor veel meer kosten. Hierdoor kan een klant minder verschillende prototypes testen binnen dezelfde tijd en budget.

Door de uitgebreide ontwerpvrijheid die Additive Manufacturing Ecrimesa biedt, is het mogelijk om onderdelen te printen die zijn aangepast naar de exacte behoeften van de eindgebruikers. Deze prints worden niet beperkt door de beperkingen van traditionele productiemethoden, denk aan undercuts of generative design. 

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Ook interessant voor u