Formlabs | 5 min Leestijd

Sieraden 3D printen: hoe doe je dat?

Robert Slegers
10-06-20

Steeds vaker hoor je dat unieke sieraden ontworpen worden met een 3D-printer. Door het 3D bestand kan het sieraad van alle kanten goed worden bekeken en ook qua materialen is er heel veel keuze. Het hoeven immers niet altijd diamanten ringen te zijn!

Benieuwd hoe het ontwerpen en printen van juwelen met een 3D printer werkt? Of heb je al een ontwerp en wil je sieraden 3D-printen, maar weet je niet goed waar je op moet focussen? Wij geven je in deze blog stap voor stap de uitleg. Zo wordt sieraden printen een makkie! 

Sieraden 3D-printen: leer je printer kennen

Voor het 3D printen van sieraden is het belangrijk om te begrijpen hoe de Form 3 SLA printer werkt. Deze bouwt een 3D model op door middel van zeer dunne lagen vloeibare hars welke uitgehard worden door een laser. In het printproces ondergaan de lagen trekkrachten in de Z- richting tijdens het peelproces.

Peelrichting van het bouwplatform

Peelrichting van het bouwplatform

Werking van de 3D printer:

  1. De resin tank wordt gevuld met de vloeibare resin tot het juiste niveau.
  2. Het bouwplatform zakt in de resin.
  3. De LPU-unit gaat van links naar rechts en activeert de laser.
  4. Het bouwplatform trekt de uitgeharde laag los van de filmlaag in de Z-richting.

Dit proces wordt herhaald tot het onderdeel klaar is.

Het is belangrijk om te weten op welke wijze de printer het onderdeel opbouwt zodat je daar rekening mee kan houden bij het opzetten van het model in Preform. Preform is het slicer programma van Formlabs waarin het sieradenontwerp printklaar gemaakt wordt.

Interface van slicer programma Preform

Interface van slicer programma Preform

Sieraden 3D printen: file checken in CAD-software

Voordat de file geprint gaat worden, zal eerst gecontroleerd moeten worden of deze voldoet aan de verwachtingen en of deze juist is geëxporteerd naar een .stl file. Dit kan met de CAD-software van SOLIDWORKS.

File checken in SOLIDWORKS

 

Sieraden 3D printen: Preform instellen

Als het bestand juist is geëxporteerd, kan het geopend worden in Preform.

Geopend .stl bestand in Preform

Geopend .stl bestand in Preform

Als de file geopend is, wordt de supportstructuur aangemaakt. Het aanmaken van de supportstructuur kan als volgt: klik op Support en daarna op Auto Generate Support.

Auto Generate Support-functie in Preform

Auto Generate Support-functie in Preform

Door gebruik te maken van de Auto Generate Support zal Preform bepalen waar het denkt een supportstructuur nodig te hebben. Het maakt deze aan door rekening te houden met de Overhang Angle van 45° en zal het vanaf dat punt zelf bepalen.

Het nadeel is wel dat de software géén rekening houdt met de detailleringen die in het onderdeel aanwezig zijn. Het zal op belangrijke vlakken en randen de supportstuctuur aanmaken die daarna weer verwijderd en nabewerkt moeten worden.

Aangemaakte support met Auto Generate Support

Aangemaakte support met Auto Generate Support

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Als de supportstructuur is aangemaakt met de Auto Generate Support-functie, kan deze aangepast worden door de knop Edit All te selecteren. Vervolgens komen de touch points in beeld en dan kunnen deze verwijderd en/of de positie aangepast worden.

Het bewerken van de supportstructuur

Het bewerken van de supportstructuur

Als de functie Edit All is gestart, kan de positie van een supportpunt gewijzigd worden door erop te klikken en deze te verplaatsen naar de gewenste positie. Daarnaast kan het connectiepunt ook kleiner gemaakt worden om het oppervlak zo min mogelijk de beschadigen.

Het aanpassen van connectiepunten

Het aanpassen van connectiepunten

Tussentijds zal Preform controleren of het model nog steeds voldoende wordt ondersteund en of het model nog steeds printbaar is.

Controle van printability settings

Controle van printability settings

Het kan zijn dat alle printability settings op groen staan maar dat er een ‘rode wolk’ zichtbaar is, dat geeft aan dat er te weinig connectiepunten zijn aangemaakt en dat het model daar kan gaan doorzakken met een slecht printresultaat tot gevolg. De ‘rode wolk’ kan worden voorkomen door het aanmaken van meerdere connectiepunten.

Een 'rode wolk' in Preform

Een 'rode wolk' in Preform

Sieraden 3D printen: verzenden naar de printer

Als de connectiepunten en de support van de cruciale vlakken zijn verwijderd of verplaatst, dan kan het onderdeel daadwerkelijk geprint worden.

Niet aangepaste posities voor supportmateriaal

Niet aangepaste posities voor supportmateriaal

Aangepaste posities voor supportmateriaal

Wel aangepaste posities voor supportmateriaal

Meer informatie over sieraden 3D printen

Wil je ook sieraden printen maar gaat er iets mis of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Layertec is al jaren dé verkoper van top 3D printers, zoals de Formlabs 3D-printers en de Ultimaker printers. We kennen ook alles over de supportprogramma’s en kunnen je helpen als het sieraden 3D-printen niet zo goed lukt. Zo heb je snel je 3D-geprinte sieraad in handen. 

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Robert Slegers
Gecertificeerd technisch consultant en service engineer voor Desktop Metal, Formlabs en Ultimaker 3D printers.

Wellicht ook interessant