Vereisten, nabewerking en onderhoud: alles wat je moet weten over het gebruik van de Fuse 1

De Selective Laser Sintering (SLS) 3D-printer, Fuse 1, is pas één jaar op de markt en is sinds de lancering al goed voor bijna de helft van alle verkochte SLS-printers. Door zijn compacte ontwerp, intuïtieve workflow en betaalbare prijs stelt de Fuse 1-printer kleine bedrijven in staat om SLS-printen in huis te halen. Daarnaast stelt het grotere bedrijven in staat om de productie eenvoudig en betaalbaar op te schalen. Op basis van de ervaring van onze deskundige gebruikers hebben we de belangrijkste informatie verzameld voor iedereen die overweegt SLS aan zijn workflow toe te voegen. In dit artikel lees jij alles wat je over de Fuse 1 moet weten.

In dit artikel behandelen we:

  • Infrastructuurvereisten voor de Fuse 1 en Fuse Sift
  • Tips voor workflow-efficiëntie en productiviteit
  • Aanbevelingen voor nabewerking
  • Veel voorkomende zorgen over SLS-printen en hoe de Fuse 1 deze aanpakt 

Toegankelijkheid van de Formlabs Fuse 1: afmetingen, vermogen, accessoires

Formlabs heeft de Fuse 1 ontwikkeld met het oog op toegankelijkheid. De meeste bedrijven hebben niet veel extra vierkante meters in hun faciliteiten, noch de mogelijkheid om meerdere gespecialiseerde circuits toe te voegen die historisch gezien nodig zijn voor SLS-systemen.

Veel van onze klanten werken vanuit kantoorruimtes in plaats van magazijnen en technische faciliteiten en hebben dus beperkte mogelijkheden om de grootte van hun ruimtes, elektrische circuits en ventilatiesystemen te veranderen. De Fuse 1 biedt een oplossing voor dat dilemma; hij is compact ontworpen, eenvoudig te installeren, veilig en handig in gebruik en vereist minimale reiniging.

Omvang van de Formlabs Fuse 1: levering en installatie

Voor de meeste SLS 3D printers zijn hefbruggen en vorkheftrucks nodig voor de installatie. De Fuse 1 en Fuse Sift kunnen door twee personen worden gedragen (met behulp van een hefband tussen hen in), waardoor kantoorgebouwen, trappen en smalle deuropeningen gemakkelijk te manoeuvreren zijn.

Een klant van Formlabs, PrintParts, heeft 12 Fuse 1-printers en 6 Fuse Sifts ontvangen en geïnstalleerd in hun kantoorruimte in Manhattan, zonder grote hefbruggen te hoeven gebruiken of het ventilatiesysteem van hun locatie te veranderen. 
fuse-1
De initiële PrintParts-opstelling van Fuse 1-printers

De plaats van opstelling, met één Fuse 1-printer en één Fuse Sift, naast elkaar geplaatst, vereist een ruimte van minstens 310 cm breed en 146 cm diep (vanaf een muur). Een normale plafondhoogte van 2,5 m is prima. 
fuse-1-2De tussenruimte en toegangspunten kunnen veranderen als je jouw machines uitbreidt (als je bijvoorbeeld 4 Fuse 1-printers tegen een muur heeft staan, hoeft er maar 30,5 cm tussen te zitten), maar de belangrijkste regels voor deze SLS printers zijn:

  • Fuse 1 afmetingen: diepte(64,5cm) x H(107cm) x B(68,5cm) 
  • Tussenruimte voor de Fuse 1: 
    • 20 cm (8in) afstand van elke muur (zij- en achterkant) 
    • 61 cm (24in) voor toegang tot de deur, die naar links opent
    • 5 cm (12in) van de rand van een open deur tot de volgende machine
  • Fuse Sift afmetingen: diepte(61cm) x H(188,8 cm) x W(99,1 cm) (24in x 61,8in x 39in)
  • Tussenruimte voor de Fuse Sift:
    • 20 cm (8in) afstand van elke muur (zij- en achterkant)
    • 61 cm (24in) voor toegang aan voorzijde, links, en rechts (voor vacuüm, poedercartridges, enz.)

In een ruimte van 4,56 m breed (van links naar rechts gemeten) kun je twee afzonderlijke Fuse 1 ecosystemen kwijt: twee Fuse 1-printers en twee Fuse Sift-units. 

Het elektrisch vermogen van deze SLS printer

Omdat de Fuse 1 en de Fuse Sift gebouwd zijn met het oog op compactheid en efficiëntie, vereisen ze niet hetzelfde hoge elektrische vermogen als andere SLS-systemen. Hoewel je voor elke machine één circuit (stroomkring) nodig hebt, is het benodigde wattage algemeen beschikbaar en gemakkelijk te installeren. 

Je hebt nodig:

  • Twee onafhankelijke circuits die elk 120 volt en minstens 15 ampère leveren aan een NEMA 5-20R-stopcontact. 
  • De Fuse 1 en de Fuse Sift mogen geen enkel stroomkring delen met elkaar of met andere apparaten. 

Als jouw vacuüm meer dan 12 ampère vraagt, heeft jouw Fuse Sift een onafhankelijk circuit nodig dat 120 volt en 20 ampère levert aan een NEMA 5-20R-stopcontact.

Verbinding met de Fuse 1: internet, software en dashboard

De Fuse 1 en Fuse Sift zijn eenvoudig toe te voegen aan jouw bestaande netwerk en zijn uitgerust met zowel ethernet- als WiFi-mogelijkheden. Nieuwe SLS-gebruikers hoeven geen dure software te kopen voor het beheer van de printers - de Fuse 1 en Fuse Sift zijn geïntegreerd in Formlabs' gratis, CAD-agnostische printoriëntatie-software PreForm. 

PreForm maakt het ook gemakkelijk om het poedergebruik te optimaliseren (en zo de bedrijfskosten te minimaliseren) dankzij het automatische verpakkingsalgoritme, dat ervoor zorgt dat elk onderdeel zodanig in de bouwkamer wordt genest dat het ongesinterde poeder en de verspilde ruimte tot een minimum worden beperkt.

Er zijn ook directe integraties voor programma's als Fusion 360, zodat het integratie- en printvoorbereidingsgedeelte van jouw workflow naadloos en tijdbesparend verloopt. Voor bedrijven die hun SLS-productie hebben opgeschaald, is het beheer van poeder- en onderhoudsschema's, het op afstand starten van prints en het delen van bestanden en printvoortgang met jouw team eenvoudig via Dashboard mogelijk, een gratis online platform.

fuse-1-3